2 Ağustos 2014 Cumartesi

Beyaz Altın Nedir?

beyaz altin nedir 300x300


Altın eski uygarlıklarda keşfedilen çok değerli bir madendir. İlk bulunduğu tarihlerden alışverişlerde para yerine kullanılırdı. İleri tarihlerde değerinin anlaşılması üzerine mücevher yapımında kullanılmaya başlamıştır. O tarihlerden günümüze kadar altın takılar kadınların ilgi odağı haline gelmiştir. Genel olarak bakıldığında altın sarı renk olarak bilinir ve çoğu takı altından sarı altından yapılır. 24 ayar olan saf altın sarı renklidir. Ancak son yıllarda klasik sarı altının yerini beyaz altına almaya başlamıştır. Sarı ve beyaz altından yapılan takılar oldukça ilgi geçmiş, popüler hale gelemeye başlamıştır.


Saf sarı altın bazı elementler karıştırılarak kırmızı, pembe, yeşil ve hatta siyah altın gibi bir çok renkli altın elde edilir. Beyaz altın da bunlardan bir tanesidir. Sarı altına nikel elementinin karıştırılması ile 14 ayar beyaz altın elde edilir. Ancak nikel karışımından yapılan beyaz altının rengi biraz soluk olabilir. Sarı altına göre daha fazla bakım ister ve alerji yapma olasılığı yüksektir. Ayrıca beyaz altın olan takınızın deforme olma riski olduğundan yeniden kaplama yaptırmanız gerektirebilir. Bu nedenle beyaz altın yapımında platin ve titanyum da kullanılmaktadır. Platin ve titanyum ile karıştırılan beyaz altın, nikel ile karıştırılan beyaz altına göre daha parlak, dayanıklı ve sağlıklı olacaktır. Fakat nikel ile karıştırılan beyaz altına ve sarı altına göre daha pahallı olsa da şık ve zarif görüntüsü ile kadınların oldukça tercih ettiği bir takı modelidir.


Beyaz altın sarı altın ile karşılaştırıldığında; sarı altına göre daha pahalıdır, nikel gibi ucuz bir elementten yapıldığı için yatırım açısından kötü bir seçenektir. Sarı altına göre daha özenli bir bakım ister. Sağlık açısından pek tavsiye edilmez. Ancak güzel ve estetik görüntüsüyle oldukça çok tercih edilir. Beyaz altının içinde sarı altın olması nedeniyle biraz sarılık vardır. Bu önlemek ve daha beyaz hale getirmek için radyum il kaplanır. Ancak zaman içerisinde kaplama soyulabilir. Bu durumu önlemek ve beyaz altının ömrünü uzatmak için takınızı çamaşır suyu gibi kimyasal maddelerden uzak tutmalı, takmadığınız zamanlarda hava almayacak şekilde bir kutuya koymalısınız. Eğer takınız da bir bozulma olursa aldığınız yere götürüp ya da bir kuyumcu da tekrardan rodyum ile kaplatabilirsiniz.


 


 


 


 



Beyaz Altın Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder