5 Ağustos 2014 Salı

Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

altin fiyatlarini etkileyen faktorler Altın, çok eski uygarlıklarda keşfedilen en değerli madenlerden biridir. Çağların ve medeniyetlerin gelişmesine bağlı olarak değişen ve gelişen teknolojik koşullar altının rahat işlenmesini sağlamıştır. Altın kullanılarak kolye, küpe, bileklik, yüzük gibi bir çok takı yapılmaktadır. Altının işlenmesi, ayar değeri gibi kriterlerine bakılarak fiyatı belirlenir. Altının fiyatı etkileyen bir çok etken bulunmaktadır. Özellikle ekonomide yaşanan dalgalanmalar altın fiyatları ciddi anlamada etkiler. Ekonomik yönden gelişmiş ülkelerin sağladığı istihdam olanakları, sanayide yaşanan gelişmeler ve üretilen maddeler altın fiyatlarının belirlenmesinde büyük rol oynar. Altını yatırım amaçlı kullanmak isteyenler özellikle enflasyon sonucu yaşanan olaylardan korumak için altına sığınırlar. Enflasyonda yaşanan yükseliş altın fiyatlarını da olumlu yönde etkiler ve yatırımcıların yüzünü güldürür. Merkez bankalarının ekonomiye yardım etmek amacı ile likidite takviyesi yapmaları gibi uygulanan para politikaları da altın fiyatlarını olumlu yönde etkileyen etkenlerden biridir. Dünya üzerinde bir çok ülkede altın çıkarılır. En fazla altın üreten ülkelerin başında Güney Afrika Cumhuriyeti gelmektedir. Güney Afrika’nın ardından Amerika en çok altın üretimi yapan ülkedir.


Son yıllarda altın fiyatlarında şaşırtıcı derece bir yükseliş gözlenmektedir. Bütün kuyumculuk sektörünün dengesini değiştiren bu yükseliş ellerinde altın olan yatırımcılara büyük avantaj sağlamıştır. Altından yaşanan bu yükselişin bir çok sebebi vardır. En önemli sebeplerinde bir de jeopolitik tehlikelerdir. Son dönemlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika da yaşanan gelişmeler yatırımcıların altına yönelmesine sebep olmuştur.


Altında yaşanan yükseliş kimi yatırımcıları sevindirirken kimilerini de üzdü. Özellikle düğün sezonun açılmış olması ve altın fiyatlarının yüksek değerlerde olması altın alıcılarını zor durumda bırakmıştır. Yavaş yavaş normal seyrine dönemeye başlayan altın fiyatları kimileri için hala el yakmaktadır.



Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder